Kuyu Temelleri Nasıl İnşa Edilir: Aşamalarla | Zemin Mühendisliği

Kuyu temelinin inşası aşağıdaki aşamalardan oluşur: 1. Kesici Kenarın Serilmesi 2. Hizalama Kontrolü 3. Kuyu Bordürünün İnşası 4. Kuyu Kaplamasının İnşası 5. Kuyu Batan.

Aşama # 1 . Kesme Kenarını Yerleştirme :
Kuyu temelleri, kademeli olarak kendi ağırlığı altında batarak ve ayrıca toprağı tarama deliğinin içinde ve yanlarda dışarıda tarayarak inşa edilir. Bir kuyu temelinin yapımında ilk adım, kesici kenarı ve kuyu bordürünü yerleştirmektir. Nehir yatağı kuruysa, üstteki gevşek kum tabakası kaldırıldıktan sonra kesici kenar yerine yerleştirilir.

Aksi takdirde, kum adası olarak bilinen geçici bir yapı, suyu dışarıda bırakmak amacıyla batardolar kullanılarak inşa edilir ve kuyu temeli çevresinde sürekli palplanşlar kullanılarak ve boşluğu bir çalışma platformu görevi gören kumla doldurarak toprak yeterince inşa edilir. iş gücü ve ekipman için. Su yaklaşık 5 m’den daha derinse, kesici kenar ve kuyu kaldırımı kıyıda yapılır ve kurulum için kum adasına çekilir.

Aşama # 2. Hizalama Kontrolü :

Kuyuların merkez çizgisi, ayakların ve payandaların ve köprünün merkez çizgisi ile çakışmalıdır. Duvar direkleri, köprünün merkez hattı üzerine, dayanakların ve payandaların hizalamasını kontrol etmek için istasyon noktaları olarak hizmet etmek üzere inşa edilmiştir.

Aşama # 3. Kuyu Bordürünün İnşası :
Kuyu bordürünün montajı yapılırken batmaması için uygun aralıklarla yerleştirilmiş tahta bloklar veya kum torbaları üzerine monte edilir. Donatı yerleştirildikten sonra betonlama yapılır. Kuyu bordüründe M15 veya daha zengin beton kullanılmıştır. Kuyu bordürünün daha sonra batmaya başlamadan önce bir hafta süreyle priz almasına izin verilir. Kuyu bordürünün, çelik levhayı üzerine kaldırmadan önce tek başına batmasına izin verilir.

Aşama # 4. Kuyu İnşaatı İnşaatı :
Batma işleminin başlangıcında kuyunun kavrama uzunluğu çok küçüktür ve devrilme şansı daha fazladır. Kuyu açmanın ilk aşamalarında çelik çok yükseğe kaldırılmamalıdır, aksi takdirde eğim daha da artar. Bu nedenle, önce kuyu bordürünün tek başına batmasına izin verilir ve daha sonra, bir sonraki demirleme yüksekliğinin eklenmesinden önce en az 24 saat beklenerek, her seferinde 1,5 m’lik küçük yüksekliklerde demirleme yükseltilir.

Kuyu minimum 6 m kavrama uzunluğu elde etmek için yeterli derinliğe battıktan sonra, çelik çubuk yaklaşık 3 m’lik taksitler halinde yükseltilebilir. Kuyunun dikey olarak batmasını sağlamak için taş duvar tamamen dikey olarak inşa edilmelidir. Bu amaçla, demirin dış çevresi boyunca uygun aralıklarla yaklaşık 2 m uzunluğunda düz kenarlar kullanılmalıdır. Çelik bu yüksekliğe yükseltildiğinde, düz kenarlar çıkarılır ve daha yüksek bir seviyede sabitlenir ve bu prosedür kullanılarak tüm çelik yüksekliği yükseltilmelidir.

Aşama # 5. Kuyu Batan :

Tarama çukurundaki toprak, kuyunun batmasını kolaylaştırmak için kazılır. Su altında kazı yapmak için jham olarak bilinen büyük boyutlu bir kürek kullanılır. Jham, kenarları bir ip ve tahta kabadayılarla birbirine bağlanan sektör şeklinde bir çelik tavadan oluşur. Jham kullanıldığında, kazı manuel olarak yapılır ve bu nedenle kuyu batması yavaştır. Alternatif olarak, bir vinç ve vinçle çalıştırılan kazı için otomatik kepçeler veya tarak gemileri kullanılabilir. Bell’in tarak gemisi genellikle kumlu topraklar için kullanılır.

Batma ilerledikçe, kuyu temelinin daha fazla derinliği oyulma seviyesinin altında olacak ve bu da çelik yüzey ile çevredeki toprak arasındaki sürtünme direncini artıracaktır. Çelik, uygun bir platform aracılığıyla kentledge ile yüklenir ve bu sürtünme direncinin üstesinden gelmek için kuyunun batmasına yardımcı olmak için üzerine yığılmış kum torbaları ile yüklenir. Kentledge platformu, tarama işlemini engellemeyecek şekilde inşa edilmiştir. Sürtünme direncinin daha da üstesinden gelmek için kentledge ek olarak hava ve su jetleri de kullanılır. Bu jetler, bir ucunda nozul bulunan 2,5-5 cm çapındaki GI borularından oluşur.

Kuyu batması durabilir ve kesme kenarı altında bir engelle karşılaştığında eğilme de meydana gelebilir. Tıkanıklık, pulsometre pompaları kullanılarak kuyu susuzlaştırılarak ve içine kum üflenerek giderilebilir. Susuzlaştırma işlemi sürekli olarak izlenmeli ve kuyuda eğilme eğilimi varsa durdurulmalıdır. Kuyu minimum 9 m’lik yeterli bir uzunluğa batmadığı sürece susuzlaştırma da kullanılmamalıdır.